Cimma Coppi Ik hou niet van compromissen. Daarom zie je mij bijvoorbeeld niet snel op een hybride fietsen. Maar soms word je getrakteerd op the best of two worlds. In het Noord-Italiaanse gedeelte van Zuid-Tirol bijvoorbeeld. Op een kleine 1000 kilometer van Amsterdam ligt daar een gebied dat het allerbeste van twee werelden in zich verenigt: Bolzano. Het flamboyante van Italië wordt er vermengd met de Duitse gründlichkeit. Dat maakt dat je er behalve heerlijk kunt eten er fantastisch kunt fietsen. De kers op de taart: de top van de Stelvio.

We verblijven in Laces, (oftewel Laatsch) in de Val Venosta (ook wel Vinschgau Vallei) genoemd. Dat je hier te maken hebt met het beste van twee werelden blijkt niet alleen uit die tweetaligheid, maar ook direct bij aankomst in het hotel. Aan de receptie worden we namelijk vriendelijk begroet door een Italiaanse schone die, gezien haar olijke dirndl, zo van Oktoberfest lijkt te komen. Bij nadere inspectie blijkt zelfs al het vrouwelijke personeel in deze traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht rond te lopen. Echt belangrijk is dat niet, maar het maakt ons toch al zo aangename verblijf er in ieder geval voor het oog net wat prettiger op.

Sowieso zijn de mensen hier bijzonder hartelijk en gastvrij. Het wachtwoord voor de wifi in het hotel wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan je naam en geboortedatum en dan is het natuurlijk zeer attent dat er meteen een kleine verjongingskuur wordt doorgevoerd.

De klim
Eenmaal aangekomen in Prato is het echter al snel gedaan met de kolder; de beklimming van dé Stelvio is natuurlijk bittere ernst. En daarin zijn we niet alleen: het is hier een komen en gaan van fietsers en mountainbikers. Nu wordt het serieus. Goed. Prioriteit numero uno: even snel een espresso. We vinden een mooi plekje op het terras en voeren onze laatste handelingen uit. Zit het zadeltasje vast? Zijn de bandjes ok? Toch maar even een handje er over. Remmen niet te strak? Fietscomputers, check? Telefoon op vliegtuigstand – want je wilt natuurlijk niet ineens gebeld geworden. Bidonnetjes bijvullen met water uit de fontein. Nog even wat eten. Heb ik genoeg mee voor onderweg? Voor de zekerheid maar een extra reepje scoren. Armstukken in de achterzak. En dan, ja, dan moet er toch maar eens begonnen worden.

Passo-del-Stelvio

Met een gezonde portie ontzag en een nog grotere vastberadenheid rijden we de Strada del Passo dello Stelvio op en beginnen aan de mooiste klim die dit gebied rijk is. Het begin valt nog wel mee, 3%. Vals plat. Maar al snel komt het stijgingspercentage niet meer onder de 5%, en na de lawine-galerij wordt het ineens menens met 8%. Auw. Dat komt eigenlijk net iets te vroeg. Er wordt driftig teruggeschakeld en het is al meteen zaak je eigen ritme te vinden. Het idee om ‘een beetje bij elkaar te blijven’ gooien we stilzwijgend overboord. Het is ieder voor zich. We moeten nog twintig kilometer. Twintig kilometer klimmen. Twintig…

Passo-del-Stelvio-2

In het bos is het wat koeler. De beschutting is wel zo prettig, want het zonnetje heeft er zin in. Dat niet iedereen er zo over denkt, blijkt wel als we de eerste afdalers tegenkomen. Gehuld in wapperende jacks, bandanas onder de helm en handschoenen suizen ze naar beneden. Wij hebben onze tricots open geritst en ploeteren onszelf, luid hijgend, een weg omhoog. Het is sowieso wel druk op de pas. Niet alleen met wielrenners, maar ook met mountainbikers, vakantiefietsers die bepakt en bezakt omhoog ploeteren, wandelaars, auto’s, exotische sportwagens, keihard voorbij scheurende motoren en shuttle-bussen met oplegger – echt alles komt voorbij. En vooral in de haarspeldbochten is het dus opletten geblazen. Eens in de zoveel tijd sluiten de Italiaanse autoriteiten de pas trouwens af voor al het gemotoriseerde verkeer. Dat is de moeite van het uitzoeken wel waard.

Download Route

Het artikel is afkomstig uit Wielrenblad #2 2015. Wil je het gehele verhaal op je gemak kunnen teruglezen, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Daarnaast kun je natuurlijk altijd voor het gemak abonnee worden, klik dan op de onderstaande banner en ontvang voortaan elk magazine thuis op je deurmat.

banner wielrenblad nieuwsbrief