10-06-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Tour de Suisse: De Rettenbachferner

De Rettenbachferner is de Mount Ventoux van de Ronde van Zwitserland. De col is meerdere malen opgenomen in het routeboekje en ook dit jaar moet deze enorme puist weer overwonnen worden. Vorig jaar wist Thibaut Pinot als eerste boven te komen, maar wij hopen dat dit jaar de sterke formatie van Team Lotto NL-Jumbo roet in het eten van de Fransman kan gooien. 

Tekst: Rick Zethof

Zowel Robert Gesink als Wilco Kelderman gaan proberen om een straf klassement te rijden, maar dit zal zeker geen gemakkelijke opgave zijn. Niet alleen moeten de Nederlanders mannen als Tejay van Garderen, Rui Costa, Geraint Thomas, Warren Barguil en Ion Izagirre achter zich weten te houden. De koers, die in totaal precies een week lang is, bevat vier zware klimetappes. Het is zeker een ronde voor de klimmers, maar hoe kunnen wij nou het beste onze Nederlandse helden aanmoedigen, mocht je toevallig in de buurt zijn? De mannen van Bureau Sport hebben dit gelukkig voor ons uitgezocht. Zoals je kunt zien in onderstaande video, kun je de feestartikelen van zolder halen!

De schoonheid en drama in beeld gevangen
De Ronde van Zwitserland staat voornamelijk in het geheugen gegrift als de voorbereidingsronde op de Tour de France, maar hier doe je het Zwitserse Tour geweld zeker mee tekort. Prachtige beelden, ernstige valpartijen en Nederlands succes passeren allemaal de revue. We beginnen met mooie beelden. Kijkend naar de afbeeldingen hieronder begint het al te kriebelen. Aan de ene kant wil ik zo snel mogelijk mijn fiets pakken om vervolgens de Rettenbachferner zo snel mogelijk op te fietsen en aan de andere kant weet ik waar ik de komende winter de ski’s ga neerleggen.

De overwonnen beklimmingen dienen uiteraard ook weer afgedaald te worden, echter zijn deze in Zwitserland af en toe verraderlijk te noemen. Flauwe bochten, moeilijk zicht en het weer maken het niet makkelijk voor de renners. Hier kwam Franck Schleck op de harde manier achter. Na het verkeerd inschatten van de bocht, ging de Luxemburger met zijn gezicht naar voren de afgrond in. Achteraf bleek Franck, na een op het oog zware valpartij, redelijk ongedeerd uit de strijd te komen. Voor diegene die niet tegen dit soort beelden kunnen, scroll je gewoon door naar het volgende kopje.

Tot slot komen de Nederlandse successen aan bod. Laten we beginnen met Tom Dumoulin. De Nederlander wist vorig jaar de proloog te winnen en de gele leiderstrui te pakken. Deze wist hij vier dagen lang vast te houden totdat Thibaut Pinot hem overnam. Nederland wist in de geschiedenis van de ronde één etappe overwinning te behalen. Onze roze held; Steven Kruijswijk kwam als eerste boven in etappe 6 van 2011. De toenmalig Rabobank renner wist te ontsnappen uit een select groepje klassement mannen en kwam als eerste boven.

Weer terug naar de Rettenbachferner
De Rettenbachferner is een berg apart. Het is een enorm zware beklimming die alleen door de echte klimgeiten als ‘te doen’ worden beschouwd. In totaal fiets je bijna 14 kilometer bergop met een gemiddeld stijgingspercentage van 10.8%. Als we deze gegevens doortrekken dan wordt het gros van de aanvallen in kilometer 11 uitgevoerd. In de afbeelding hieronder is het complete routeprofiel van de Rettenbachferner te zien.

 

Recent heeft Wielrenblad een reisoverzicht uitgebracht met de leukste buitenlandse reisverhalen. Wil je gratis kennismaken met Wielrenblad klik dan hier. Mocht het magazine je zeer goed bevallen, maak dan gebruik van onze abonnee aanbiedingen.

banner wielrenblad nieuwsbrief

 van