27-06-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review Knog Oi: Sexy fietsbel

De keren dat ik de ‘vraag’: ‘Kan je niet bellen?’ op de racefiets heb gehoord zijn ontelbaar, evenals het typische wielergroepjes-antwoord: ‘Nee, want ik heb je nummer niet.’ Na zo’n flauwe opmerking voel ik mezelf altijd een beetje schuldig, eigenlijk hebben de mensen die je passeert best een punt. Vaak zie ik iemand net niet de berm in rijden als er een wielrenner voorbij zoeft. Die schrikreactie kan makkelijk voorkomen worden bij het gebruik van een bel. Toch stond dat mij tot nu toe altijd tegen.

Tekst & Beeld: Rozanne Slik

Tsja, zo’n standaard bel ziet er natuurlijk niet echt mooi uit op een racefiets, als een soort paddenstoel op je verder zo strakke racer. Knog dacht daar precies hetzelfde over en startte een project op Kickstarter met een compleet nieuwe design-bel: de Knog Oi. Eigenlijk kan je het geen echte fietsbel meer noemen, het is een ring die als een sieraad om je stuur past. Meer dan 20,5 duizend ‘backers’ waren overtuigd en dat bracht Knog één miljoen Australische dollar op om het project in gang te trekken en de Oi te produceren. Niet gek voor een fietsbel.

Het strakke design is het grote pluspunt van de Knog Oi. De aluminium ring die om het plastic frame is geplaatst is verkrijgbaar in vier kleurvarianten: zwart, zilver, koper, goud (brass) en aluminium. Om ervoor te zorgen dat de Oi om ieder fietsstuur past zijn er twee maten, small voor 22.2 millimeter en large voor 23,8, 26 en 31,8 millimeter sturen. Ook aan de kabels die langs het stuur lopen is gedacht, er is een inkeping gemaakt in de Oi waar die precies tussen vallen.

Zo eenvoudig als het klinkt is de montage ook echt, nog geen vijf minuten later zitten de kabels netjes samen door de inkeping en ben ik klaar voor mijn eerste rit met een fietsbel. Let er bij het monteren wel op dat je het schroefje niet verder schroeft dan nodig is, zodat er genoeg ruimte is tussen het uiteinde van het schroefje en de metalen ring. Als de ruimte tussen beide te klein is dan kan dit ervoor zorgen dat de bel ratelt.

Al na een paar minuten kan ik de Oi in volle actie testen en de eerste proef is geslaagd. Zoals altijd blijft het oppassen bij het passeren van andere weggebruikers. Ook al heb je een bel, mijn ervaring is dat ze de snelheid van een wielrenner niet verwachten. De beltoon is leuk om te horen en makkelijk te herkennen als fietsbel. Al met al is de test geslaagd, even bellen is makkelijker en sneller dan roepen en het voorkomt  frustraties. De Knog Oi fietsbel is verkrijgbaar vanaf €19,99. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Knog.

Maten

  • Small: 22,2 mm
  • Large: 23,8 – 26 – 31,8 mm

Deze review is afkomstig uit Wielrenblad #2 2017, hier kun je het gehele artikel terug lezen. Wielrenblad #2 is verkrijgbaar in de betere boekhandel, maar losse uitgaven kun je uiteraard ook extra voordelig bestellen in onze Soul Webshop. Digitale uitgaven van Wielrenblad lees je in de Soul Kiosk App. Wil je geen uitgave missen, word dan lekker abonnee en profiteer van talloze voordelen.

 

 van