Dobberend tussen Nederland en het Schotse Edinburgh staarden we met z’n vieren naar de ondergaande zon die langzaam in de zee leek te zakken. We haalden herinneringen op aan een fietstrip in het Duitse Freiburg en keken vooruit naar wat ons op het Schotse vastenland te wachten stond.

De mooiste fietservaringen passeerden de revue. Van ouderwets verdwalen in Belgische dorpjes tot de mooiste uitzichten tijdens het gouden uur van de zonsondergang. Aan de horizon was nog maar een klein streepje zon zichtbaar toen ik mijn gedachten liet spreken. ‘Ik zou wel eens een zonsopkomst tegemoet willen fietsen.’ zei ik terwijl het laatste restje bier ronddraaide in mijn glas. ‘Van het donker naar het licht fietsen.’ vulde ik mijn halfbakken idee aan.

Ik vind het leuk om gekke ideeën te delen met mensen waarvan ik weet dat ze openstaan voor dit soort dingen. Je kent die momenten wel. Je hebt een idee en voordat je het weet spreek je het uit. Vreemde hersenspinsels, niet goed over nagedacht en soms onrealistisch. Maar in dit geval leidde het tot iets moois.

Lees verder in Wielrenblad 4 2015. Te bestellen via onze webshop. Wil je zelf de route fietsen? Download dan het GPX bestand hieronder.

Smockelaerstocht