23-06-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Vooruitblik op: Le Tour 2017!

Met nog 8 dagen te gaan tot de start van de Tour de France komen veel fiets-gerelateerde merken, concepten en media met nieuwe dingen. Zo heeft Strava een Segmenten Gids samengesteld. De gids is samengesteld met het doel om weer te geven hoe Strava bij kan dragen aan verslaglegging, zowel ter voorbeschouwing als tijdens de race: door unieke inzichten te bieden in de meest bepalende segmenten die het peloton zal afleggen. Wellicht helpt dit ook bij het invullen van onze Tourpoule

Wij blikken aan de hand van de gids vast vooruit op de aanstaande Tour de France, die op 1 juli met een tijdrit van start gaat in Düsseldorf. Na een vlakke tweede etappe verschijnen de renners op dag 3 in de heuvels van Verviers, België. De etappe zal gaan over 212,5 kilometer en zal de renners door de Belgische Ardennen voeren, waarna zij op Franse bodem zullen finishen. De aankomst is bergop, dus een mooie kans voor de klimmers!

De etappes 4 t/m 7 zijn op relatief vlak gebied, op etappe 5 na. De 5e etappe zal van Vittel naar La Planche des Belles lopen en de rit zal 160,5 kilometer lang zijn. De renners zullen bergop finishen met vlak onder de top een stijgingspercentage van 20%! Pas op dag 8 bereiken de renners het echte hooggebergte. Deze rit, die van Dole naar Station des Rousses loopt, zal ongeveer 187,5 kilometer lang zijn. Onderweg zullen de renners drie cols moeten bedwingen, waaronder de Montée de la Combe de Laisia Les Molunes met gemiddeld stijging percentage van 6%, maar de 12km voor de finish is glooiend.

Ook de 9e etappe, de dag voor de rustdag, zal in hooggebergte worden verreden. De renners zullen onderweg 7 cols tegenkomen, waaronder de Mont du Chat en zullen daarna bergaf aankomen in Chambéry. Na etappe 9 zal een rustdag in de Dordogne volgen. Daarna zijn er twee vlakke ritten (van Périgueux naar Bergerac en van Eymet naar Pau), waarna de renners tijdens etappe 12 de Pyreneeën doorkruisen.

Etappe 12 is een echte heldentocht van ruim 214 kilometer, en dat door de Pyreneeën. Na 164 kilometer zullen de renners het hoogste punt van de rit bereiken, na de beklimming van de Port de Balès. De renners krijgen vier cols voor de kiezen en zullen finishen na de steile beklimming van de Peyresourde. Deze klim bestaat eigenlijk uit twee delen: Het eerste deel van de beklimming heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 9,7% en het tweede deel 7,8%. De slotklim bedraagt 2,4 kilometer naar het James Bond-vliegveld, over gemiddeld 8,4% klimmen.

Ook etappe 13 zal de renners door de Pyreneeën voeren. Op 14 juli zal het peloton van Sauint-Girons naar Foix rijden. Het is een korte etappe van slechts 101 kilometer, maar zeker niet makkelijk. Drie steile cols moeten worden bedwongen en vanaf de Col de Péguère loopt het parcours af naar de finish.

Na de etappe van 14 juli zal het peloton zich opmaken voor twee relatief vlakke etappes en een rustdag. Na de rustdag is er ook nog een heuvelachtige etappe gepland, met een vlak slot. Mooie kansen voor de sprinters en ontsnappers als je het ons vraagt. Toch kunnen de klimmers hun geluk niet op als we vast verder kijken, naar etappe 17 en 18: de laatste klimetappes van de Tour van 2017.

Etappe 17 zal de renners van La Mure naar Serre Chevalier leiden. In de rit van 183 kilometer zullen zij onder andere de Col de la Croix de Fer en de Col du Galibier trotseren. De finish van etappe 17 zal niet bovenop de berg liggen, maar in het dal. Op 20 juli zal de laatste bergetappe verreden worden. Tijdens etappe 18 zullen de klassementrenners kostbare tijd willen verzamelen, het is immers hun laatste kans om dit in de bergen te doen.

Etappe 18 zal gaan over 179,5 kilometer, van Briançon naar de top van de Izoard. De laatste 60 kilometer verwachten wij vuurwerk, er liggen immers twee beruchte klimmen in het verschiet. Allereerst de Col de Vars, een klim van ruim 9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Echter loopt de klim richting de top steiler, zo’n 10 – 11% bij de laatste twee kilometer. De Izoard is eigenlijk vergelijkbaar met de Col de Vars, alleen dan groter en langer. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% en een lengte van meer dan 14 kilometer zal de klim de nodige problemen voor de renners opleveren.

De laatste dagen staan in het teken van de sprinters en tijdrijders. Na een vlakke etappe van Embrun naar Salon-de-Provence, over 220km, zal het peloton aankomen in Marseille. Op de één na laatste dag zal daar de tijdrit starten. De renners zullen 22,5 kilometer afleggen, welke door de goede tijdrijders nog kan worden gebruikt om hun positie in het klassement te verbeteren. En natuurlijk eindigen we, traditiegetrouw, op de Champs-Élysées. Dé kans op eeuwige roem voor de overgebleven sprinters. Grote namen als Mark Cavendish en Marcel Kittel hebben hier al gewonnen en het blijft een grote show voor het publiek!

Denk jij na deze voorbeschouwing al te kunnen voorspellen wie welke etappe gaat winnen? En denk jij jouw voorgevoel te kunnen vertrouwen wat betreft de klassement winnaars? Neem het dan op tegen jouw – en onze – fietsvrienden door deel te nemen aan de Tour-poule van Wielrenblad en BBB Cycling. Maak gelijktijdig kans op mooie prijzen, die je hier kunt vinden, of kijk hier voor meer informatie over deelname!

 van