24-03-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Col Spotter: Col de Sarenne

Vanuit Bourg d’Oisans kun je verschillende mooie Alpen beklimmingen uitkiezen om te overwinnen, deze keer kozen wij ervoor om niet de bekende Alpe d’Huez of de Croix de Fer te beklimmen, maar de wat minder populaire col de Sarenne. 

Tekst: Rick Zethof

Col de Sarenne-background

We volgde de D1091 in zuidelijke richting naar het plaatsje Bourg d’Oisans. Vervolgens ga je richting de Alpe d’Huez, maar pak je de eerste afslag richting Les Deux Alpes. Nog even een stukje rechtdoor en dan weer de eerste links, vanaf dit moment ga je de eerste echte hoogtemeters maken naar de voet van de Sarenne. Over de dam en dan eerste links, daar begint de klim waarvoor we gekomen zijn. Je ziet meteen het asfalt omhoog schieten en daarmee ook je adrenaline.

Aangezien we er al twintig kilometer op hebben zitten (al dan niet stijgend) om naar de voet van de Sarenne te komen kan ik je aanraden om met voldoende middelen te vertrekken. In feite klim je de achterkant van de Nederlandse berg omhoog, dus kan het nog wel eens een tijdje duren voordat je weer terug bij je huisje of tentje bent.Col de Sarenne

Profiel

De Sarenne is een berg die je relatief snel laat opwarmen om vervolgens iets gas terug te nemen en je op het einde helemaal te verslinden. Het is echt een beest van een klim en dient met respect behandeld te worden. Je klimt tot een hoogte van 1999 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3%. Het gemiddelde stijgingspercentage wordt flink naar beneden gedrukt door de vlakke secties die in de route zitten, maar uit eigen ervaring vond ik de Sarenne toch echt wel een stuk lastiger als de Huez. Doordat het stijgingspercentage van de klim verre van constant is, is het zoeken naar een goed ritme eerst nog wel even lastig. Na 20 kilometer kan je de top zien en dan denk je dat je er bijna bent, maar niets is minder waar. De zwaarste stukken komen je nog tegemoet en als je pech hebt ook nog eens een flinke tegenwind. Mijn tip is dan ook om wat energie achter de hand te houden voor dit gedeelte.

Col de Sarenne-Profiel

Tips?

Heb jij nog leuke suggesties of tips voor de volgende Col Spotter? Laat het ons dan weten! Noem de berg waar jij het meeste plezier aan beleefde, het meest heb afgezien of je grootste prestatie was. Mocht je er dan ook nog mooie foto’s van hebben gemaakt, dan kan je deze mailen naar news@soulonline.nl met als onderwerp Col Spotter. We horen graag van je! En wie weet staat jouw berg in de volgende Spotter.

 van